Les tines de la vall del Flequer

Dia: 26 d’octubre de 2014
Durada:  5 hores brutes
Distància: 14 km
Desnivell: 450 m
Dificultat: mitjana

Hora de trobada: a les 7.25 h, al CAP de Sant Sadurní
Hora d’arribada: les 15 h, al CAP de Sant Sadurní
Temps de cotxe: 1 h

Atenció!! La nit del 25 al 26 d'octubre a les 3 de la matinada s'haurà d'endarrerir el rellotge una hora, degut al canvi d'horari d'hivern.

Ruta que surt del poble de Rocafort i passa per l’ermita de Sant Pere d’Oristrell, tines del Bleda, tines del Tosques, tines de l’Escudelleta, tines d’en Ricard, casa del Flequer (masia amb tines) i les Grauetes (masia).
En aquesta ruta coneixerem una realitat lligada a la producció de vi a les terres de la comarca del Bages.
Els termes de Mura, Talamanca i Rocafort durant l'alta edat mitjana van ser coneguts amb el nom de "Vall de Nèspola" topònim que fa referència a la riera de Nespres que rega i uneix els tres termes municipals. El relleu muntanyós, els camins estrets i escassos i el seu aïllament respecte les grans ciutats, els van convertir en els "tres pobles de mala mort" de què parla la dita. Era, és, un territori on els boscos ocupaven la major part del sòl. Un sòl sec i pedregós que no podia admetre cap altre conreu que no fos el de la vinya.
Durant el s. XIX el Bages va ser la comarca de Catalunya que més hectàrees de vinya tenia plantades i la que més hectolitres de vi produïa. El 1860 el 64% de les terres conreades eren de vinya. Pel que fa als tres termes municipals una de cada tres hectàrees estaven plantades de vinya; i encara se'n van plantar més quan a França hi va arribar la fil·loxera (1868) i va devorar els seus ceps.
Tot plegat va fer que els pagesos d'aquestes terres plantessin les vinyes en els vessants més costeruts de les muntanyes i solucionessin el problema del transport de la verema i la necessitat d'una fermentació homogènia amb la construcció de les tines i la fabricació del vi al peu mateix de les vinyes. Aquesta característica -única a tot Catalunya- ha esdevingut, juntament amb les barraques i marges de pedra seca, un dels signes d'identitat dels tres municipis.
La majoria d'aquestes tines solen estar reunides en grups i escampades pels tres municipis, si bé la més alta concentració es dóna en el municipi del Pont de Vilomara i Rocafort, i especialment a la vall del Flequer i a la riera de Nespres.
Es tracta de construccions de pedra fetes enmig de les vinyes amb l'objectiu de fer-hi la verema i facilitar i estalviar el transport. El motiu és que les vinyes estaven plantades en indrets força inaccessibles per als carros i també per als animals, a les faldes de les muntanyes, sobre terrasses amb marges de pedra seca.

Caminada oberta exclusivament a socis i sòcies del C.E. Trekking Sant Sadurní.

Cap comentari: