Serral del Beco i Sant Ponç de Corbera

Façana meriodianal i absidiolaExcursió organitzada amb el següent itinerari: Vallirana, camí del Soldat, Montmany, Sant Ponç de Corbera, Vallirana.
Dificultat: fàcil (molta pedra)
Quilometratge: 13 km aprox.
Desnivell: 550 m aprox.
Dia i hora de sortida: 29/06/2014 a les 7.20 h.
Lloc de trobada: Pàrquing del CAP Sant Sadurní.

Sant Ponç de Corbera és una església romànica erigida al segle XI en estil romànic llombard dins del terme municipal de Cervelló (Baix Llobregat).
Originalment formava part del monestir benedictí del mateix nom que inicialment fou un priorat benedictí que depengué de l'Abadia de Cluny a través del monestir de Sant Pere de Casserres.
L'església, en línies generals, es troba en magnífic estat de conservació. Conserva petits fragments de pintura mural, presumptament originaris. S'hi poden veure les restes del forn utilitzat en el procés de fossa de les primeres campanes. Tanmateix, les dependències monàstiques i el claustre presumiblement han quedat sepultats per les construccions i modificacions del conjunt que s'han realitzat en èpoques modernes.
Es troba dins del terme municipal de Cervelló (Baix Llobregat), però la proximitat amb Corbera de Llobregat ha propiciat que des del segle XIV la denominació de l'església sigui "de Corbera", i que finalment esdevingués sufragània de les parròquies de Corbera de Llobregat.
Es declarà Monument Històric - Artístic l'any 1931. L'última restauració és de 1992, però en línies generals el temple resta fidel a la construcció originaria, sense pràcticament cap modificació.

Caminada oberta a tots els socis i sòcies de C.E. Trekking Sant Sadurní.

Cap comentari: